Uyku sadece dinlememiz için değil beyin yapımız için de çok değerlidir. Uyku sırasında anıların canlanması, gücün yüklenmesi ve fiziksel fonksiyonların düzenlenmesi gibi faktörler devreye girer. Ayrıca uyku beynimizdeki nöron yapısını da etkiler. Uyurken, beynimizdeki nöron yapısındaki değişiklikler gibi temel değişiklikler geçiririz.
Nöronlar beynimizde sınır sistemini oluşturan ve bilgi ileten hücrelerdir.
Hücrenin gövdesi dendritlerden ve bir aksondan oluşur. Dendritler diğer nöronlardan sinyal almak için işlev görürken, aksonlar sinyalleri diğer nöronlara iletmekten sorumludur. Elektrik sinyallerini alıp vücuda iletmek için var olan hücrelerdir. Birbiriyle bağlantılı olan bu ağ, öğrenme ve algılama gibi bilişsel işlevlerin temelini oluşturur. Uykunun bu bağ oluşumunda değerli etkileri vardır.
Uyku sırasında nöronlar önemli ve çeşitli yapısal değişikliklere uğrarlar.
Sinaptik budama: Uyku sırasında meydana gelir ve nöronların ortasında değersiz ilişkilerin ortadan kaldırıldığı süreçtir. Sınır devrelerini güzelleştirerek öğrenme ve hafıza gibi bilişsel işlevleri güçlendirir. Aşırı bilgi yüklemesinden kaçınmak değerlidir.
Nörojenez: Yeni nöronların oluşması, anıların canlanması ve yeni bilgilerin sınır hücrelere uyumlaştırılması esasına dayanır. Öğrenme ve hafıza ile ilgili hipokampus bölgesinde belirgindir.
glia hücreleri: Yapısal değişikliklerin sağlanmasından sorumludur. Beynin bağışıklık yansımalarını düzenler ve toksinlerin atılmasını sağlar. Uyku sırasındaki bu değişiklik, genel beyin sağlığına katkıda bulunur.
Uyku bozuklukları nöronların yapısını etkileyebilir.
Uykusuzluk hastalığı: Nöronlarda bulunan olağan yapısal değişiklikleri bozabilir. Bilişsel işlevleri ve duygusal refahı etkileyerek sinaptik budama ve nörogenezi engelleyebilir.
Uyku apnesi: Uyku sırasında solunum problemleri. Oksijen eksikliği zamanla nöronlara zarar verir ve iltihaplanma gibi sağlık sorunlarına neden olur.
REM Uyku davranış bozukluğu: Kişilerin REM uykusu sırasında rüya görmelerine ve uyku bozuklukları yaşamalarına neden olan durumdur. Beyin sağlığını gösteren nöronların yapısında değişikliklere neden olur.
Uyku sırasında nöron yapısındaki değişiklikler öğrenme ile ilişkilidir.
Düzenli ve yeterli uyku, yeni edinilen bilgilerin bütünleşmesini sağlayarak nöron yapısını destekler. Anıların güçlenip beynimizdeki bilgi ağlarına entegre edilmesi, bilgilerin düzenli ve uyumlu bir şekilde alınabilmesi uyku sırasında gerçekleşir. Beynimize yeni bilgiler alırken, yeterince uyuyanların, almayanlara göre algı ve hatırlama ile öğrenme ile önemli ölçüde daha fazla bağlantısı vardır.
yerkoy-haber.com.tr