Haber

Prof. Dr. Görüyor: Dayanıklı binalar şart!

İSTANBUL (İGFA) –Sürdürülebilirliğin geleceğimiz için artan önemini vurgulamak amacıyla Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’, ‘Sıfır Bina: Dirençli Şehirler’ temasıyla Hilton Bosphorus İstanbul’da gerçekleştirildi.

Tepede; Açılış konuşmalarını Dünya Yeşil Bina Kurulu (WGBC) CEO’su Cristina Gamboa, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve Grundfos Müdürü Murat Buyruk, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli yaptı. ‘Afete Dayanıklı Şehirler’ tepesinin açılış panelinde ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, Prof. Dr. Sinan Mert Şener ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün hazır bulundu.

Kahramanmaraş depremlerinin bize ‘kentsel dayanıklılık’ kavramının değerini hatırlattığını belirten ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, bu kavramın sadece depreme dayanıklı şehirler için değil aynı zamanda yeni koşullara uyum sağlayabilen şehirler için de geçerli olduğunu kaydetti. ekonomik, ekolojik ve sosyolojik olarak sürdürülebilirdir.

“Yeniden kentleşme çalışmalarında şehirleri sadece üst yapıları değil, meydanları ve altyapılarıyla da afetlere dayanıklı hale getirmemiz gerekiyor” diyen Kılıç, şöyle konuştu: “Bu noktada riskli arazilerde yerleşime uygunluk analizleri, zemin etütleri yapılıyor. Binalarda afet ve statik uygulamalar, yeterli afet toplanma alanlarının belirlenmesi ve sürekliliği kritik önem taşıyor.Bakanlıklarımız ve yerel yönetimlerimiz bu alanda etkin olsa da farkındalığımızın daha da artması gerekiyor. Ölçekli yapılaşma ancak sürdürülebilir bir çevre politikasıyla mümkündür” dedi.

İstanbul’un depreme dayanıklı hale gelmesi için kısa sürede kat etmesi gereken çok yol olduğunu kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Planlama ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, panelde güncel çalışmalarını anlattı.

Akgün, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak hızlı taramadan kira yardımına, sosyal konut üretiminden toplantı alanlarının iyileştirilmesine kadar birçok alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuya bütünsel bir planlama yaklaşımıyla yaklaşmak gerekiyor. “Öncelikli planlamayla imar planı ve mülkiyet sorunu yaşayan bölgelerde çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz” dedi.

‘AFETLERE DAYANIKLI ŞEHİRLER YARATMAK İÇİN GEREKLİ 5 ADIMI DİKKATE ALIN’

Prof. Dr. Sinan Mert Şener, açılış panelindeki sunumunda afetlere dayanıklı şehirler yaratmak için gereken 5 aşamayı anlattı. Bu alanda öncelikli adımın toplumu bilgilendirmek olduğunu ve kamu, sivil toplum kuruluşları ve akademik kurumların iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini belirten Şener, 5 seviyeyi şöyle anlattı: ‘Kamuoyunun bilinçlendirilmesi’, ‘Kamuoyunun bilinçlendirilmesi’, ‘Kamuoyunun bilinçlendirilmesi’ planlama, finansman yaratma ve teşvik etme’, ‘Sivil’ toplum kuruluşlarının bireyler ve halkla birlikte projeler geliştirmesi’, ‘akademik kurumların eğitim desteği sağlayarak afete hazırlık konusundaki sorumluluklarını yaymaları’ ve ‘planlı yerleşke ve bölgeler geliştirme’.

Zirvenin ‘Binalarımızın Geleceği’ başlıklı oturumuna katılan Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanı Murat Bayram, iklime duyarlı binaların üretimi ve sertifikasyonu konusunda sektörel farkındalığın arttığını belirtti. ve çevre dostu yapılar sevindirici ama henüz yeterli düzeyde değil.

MARMARA DEPREMİNDE SEKTÖR DURDU!

Moderatörlüğünü Okan Bayülgen’in yaptığı kapanış panelinde Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Celal Abdi Güzer ve Anna Maria Beylunioğlu, afetin nedenleri, olası Marmara Depremi ve Kahramanmaraş depremi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin bölgesel prestijiyle depreme açık bir coğrafyada olduğuna dikkat çekti.

Görür, ”6 Şubat depreminde 50 bin kişinin öldüğü yönünde resmi olarak açıklanan bilgiler gerçeği yansıtmıyor. “Olası Marmara depreminin minimum 7,2, maksimum 7,6 büyüklüğünde olması bekleniyor, bu gerçekleşirse sektörün çarkları durur!” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu