Ekonomi

Gaziantep’te Zahter Bal Hasadı Tamamlandı

Türkiye’de UNESCO’nun gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil ettiği ilk şehir olan Gaziantep’te üretilen ve coğrafi işaretli zahter balında hasat tamamlandı. Gaziantep Arıcılar Birliği Başkanı Nebi Koca, verimin yüzde 60 oranında düştüğünü belirterek, “Geçen yıl 520 ton olan verim, değişen iklim koşulları nedeniyle bu yıl 180 ton civarında kaldı” dedi.

Gaziantep’in yüksek kesimlerinde yetişen zahter bitkisinden elde edilen zahter balı, 2 yıl önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Kentte uzun yıllardır tercih edilen zahter balı, coğrafi işaret almasının ardından hem Türkiye’den hem de dünyanın çeşitli ülkelerinden talep görmeye başladı. Zahter balı üretimi için yapay oğul verme yöntemi ve kovan saflığı ile arı sayısını artırmak için çalışan üreticilerin ardından doğaya salınan işçi arıların çalışmaları ile elde edilen balın hasadı tamamlandı. . 4 ülkeye aynı anda ihraç edilen bal, değişen iklim kuralları nedeniyle geçen yıla göre yüzde 60 azaldı.

‘SON 10 YILIN EN DÜŞÜK HASATINI YAPTIK’

Gaziantep Arıcıları Birliği Başkanı Nebi Koca, zahter balını son 10 yılın en kötü verimiyle hasat ettiklerini belirterek, bu düşük verimin iklim değişikliğinden kaynaklandığını söyledi. Geçen yıl il genelinde 520 ton verim elde ettiklerini kaydeden Koca, bu yıl verimde yüzde 60-70 düşüş yaşandığını ve 180 bin ton civarında verim elde ettiklerini söyledi.

Koca, bizim Gaziantep’in meşhur bir zahter fabrikası var. Ülkemizde genellikle bu bölgede yetiştirilmektedir. Geçen yıl Gaziantepimizin zahter balını tescil ettirdik. Coğrafi işaret tescilli balımız var. Son 10 yılın en kötü verimiyle bal topladık diyebiliriz. Bu düşük verimin iklim değişikliklerinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Yağmurlar yağması gereken zamanda yağmadı. Havaların ısınması gereken dönemde sıcaklık olmaması nedeniyle arıcılık kolu olumsuz etkilendi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Gaziantep ilinin bu durumdan ilk etkilenen il olduğunu söyleyebiliriz. Geçen yıl il genelinde 520 ton bal hasadı gerçekleştirdik. Ama bu yıl yüzde 60-70 civarında bir düşüş oldu. Bu yıl 180 bin ton civarında bir hasat elde ettik. Zahter balımızın hasadı teknik olarak diğer ballarımızla aynı olsa da biraz daha yüksek yaylalarda daha erken hasat edilmektedir. Bu süreç 20-25 gün kadar erken olabilir. Zahter balımıza yoğun talep var. Arıcılarımızın yüzde 90’ı ballarını yıl bitmeden satıyor. Zahter balı üreten arıcılarımızın tamamına yakını hasadını yapmıştır. Bu mevsimle birlikte arılarını artık daha sulu yerlere ya da farklı yaylalara taşıyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu