Boğaziçi Üniversitesi İlk Kez Araştırıldı: Sigorta Sektörü ‘Milli Ekonominin’ Dinamosu
Türkiye Sigorta Birliği’nin Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte hazırladığı “Türk Sigorta Sektörü Ekonomik Etki Analizi” lansmanında konuşan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, ülke ekonomisine vurgu yaptı: “Geleceğin güçlü ve büyük Türkiye vizyonu olan Türk Yüzyılı’na, ekonomimize doğrudan ve dolaylı katkılarımızla büyük bir gayretle hizmet etmeye çalışıyoruz.”
türkiye sigortacılar birliği(TSB) Boğaziçi ÜniversitesiEkonomi ve Ekonometri Araştırma Merkezi ile işbirliği içinde hazırlanmıştır. “Türk Sigorta Sektörünün Ekonomik Etki Analizi”TSB üyesi firmaların üst düzey temsilcilerinin katıldığı bir toplantı ile tanıtıldı. Atilla Benlirezidansında düzenlenen etkinlikte TSB Başkan YardımcılarıTaylan Türkölmez ve Uğur Gülen ile TSB Yönetim KuruluAhmet Yaşar ve Cemal Kişmir’in üyeleri de hazır bulundu.
“2021 yılsonu itibarıyla Türk sigorta ve emeklilik sektörü 427 milyar TL toplam aktif büyüklüğüne, 104,9 milyar TL prim üretimine ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın 32 katı olan 230 trilyon TL garantiye ulaştı. 2022 yılının üçüncü çeyreğinde toplam aktiflerde 616 milyar liraya, prim üretiminde ise 146,8 milyar liraya ulaşan sektörümüz hızla büyüyen bir ekosistemdir.kim demiş TSB Lideri Atilla Çilli, bu durumdan gurur duyduklarını ve ülke ekonomisine katkılarını her geçen gün artırmak için canla başla çalıştıklarının altını çizdi.
“Türk Sigorta Sektörünün Ekonomik Etki Analizi”Peter Drucker tarafından “Ölçmezsen yönetemezsin”Sigortacılık ve emeklilik bölümlerinin büyüme potansiyelini ve bunu gerçekleştirmeye yönelik adımları belirlemeyi amaçladıklarını vurgulayan, TSB Lideri BenliSözlerine şöyle devam etti: “Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru ilerlerken; Türkiye Sigorta Birliği olarak sürdürülebilir kalkınma hamlesinde üzerimize düşen görevi yerine getirme kararlılığıyla çalışmalarımızı kesintisiz olarak sürdüreceğiz.”
Milletimize ve insanımıza hizmet etmenin en doğru formülü olan ülke ekonomimize daha fazla katkı sağlamak için çalıştıklarını vurgulayan, Attila ÇilliSözlerini şöyle tamamladı:
“Ülkemizin mega yatırımlarını, vatandaşlarımızın ve kurumlarımızın geleceğini güvence altına alıyor; ülkemiz ekonomisine doğrudan ve dolaylı olarak Geleceğin güçlü ve büyük Türkiye vizyonu Türk Yüzyılı’na katkılarımızla büyük bir gayretle hizmet etmeye çalışıyoruz.”
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi’nden Prof. Dr. Gökhan Özartan ve Doç. Dr. Orhan Erem Ateşağaoğlu sunumunda Raporun detaylarını ve olası senaryoların ülke ekonomimiz üzerindeki ‘direkt’ ve ‘dolaylı’ etkilerini paylaştı.
Buna göre; Eşdeğer ülkelerde gözlenen Türk sigortacılık segmentinde penetrasyonun ortalama 2,2’den ortalama 3,2’ye çıkması sektörel bazda yaklaşık yüzde 45’lik bir büyümeye karşılık geliyor. Potansiyel Senaryo penetrasyonda öngörülen artış sayesinde Türkiye ekonomisi için GSYİH üzerindeki toplam etkinin yüzde 3,51 büyüme ve 197,8 milyar TL artış olabileceğini ortaya koyuyor. Penetrasyon oranının 2,2’den 4,5’e çıkacağı tahmin ediliyor. Pozitif Ayrışma SenaryosuÖte yandan, GSYİH üzerindeki toplam etkinin yüzde 7,46 artarak 421 milyar TL olacağı öngörülüyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı